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Nazari, Leyla. "Studies on Fusarium poæ, F. sporotrichioides and F. langsethiæ, Responsible for Production of T2/HT2 and Nivalenol in Wheat", Università Cattolica del Sacro Cuore, XXV ciclo, a.a. 2011/12, Piacenza, [http://hdl.handle.net/10280/1748].

Title: Studies on Fusarium poæ, F. sporotrichioides and F. langsethiæ, Responsible for Production of T2/HT2 and Nivalenol in Wheat
Author: NAZARI, LEYLA
Tutor: ROSSI, VITTORIO
Supervisor: ASTORRI, ROMEO
Language: ENG
Italian Abstract: La fusariosi della spiga è tra le malattie del grano più distruttive e diffuse al mondo. Alcune specie responsabili di questa malattia sono micotossigene. Ci sono state segnalazioni della presenza di nivalenolo (NIV) e tossine T-2 e HT-2 nel nord Italia, micotossine prodotte da Fusarium poae, F. sporotrichioides e F. langsethiae. I limiti massimi di T-2 e HT-2 ammessi nei cereali non trasformati e nei prodotti a base di cereali non sono ancora stati individuati (Regolamento CE 856/2005). Il programma di dottorato del candidato è inserito in questa linea di ricerca. Sono stati condotti studi in vitro sulla biologia ed ecologia dei funghi produttori di NIV, T-2 e HT-2, considerando quattro isolati di F. poae, due di F. sporotrichioides e due di F. langsethiae. Le prove hanno riguardato la crescita delle colonie, la produzione di spore, la loro germinazione e la produzione di micotossine. La gravità dell'infezione, l'invasione (quantità di DNA nelle spighe), la resa in granella e la produzione di tossine sono state misurate a diversi tempi, temperature (in planta) e stadi fenologici (in campo) dopo l'inoculazione artificiale. Al fine di verificare l'attendibilità dei dati, tutti gli esperimenti in planta e in campo sono stati ripetuti per due anni.
English Abstract: The Fusarium head blight is one of the most destructive diseases of wheat in different parts of the world. Some of the species responsible for Fusarium head blight are potentially mycotoxigenic. There are reports of nivalenol (NIV), T-2 toxin and HT-2 in northern Italy. These are metabolites produced by F. poae, F. sporotrichioides, and F. langsethiae. The maximum limits of T-2 and HT-2 permitted in unprocessed cereals and cereal-based products, included in EC Regulation 856/2005 has not been identified. The PhD program of the candidate is placed in this line of the research. In vitro studies conducted on the biological and ecological of pathogenic fungi producer NIV, T-2 and HT-2 including four isolates of F. poae, two of F. sporotrichioides and two isolate of F. langsethiae. Tests were carried out to investigate the conidia germination, colony growth, spore production and mycotoxins production. The infection severity, invasion (amount of DNA in spikes), grain yield and toxin production were measured at different temperatures, different time (in planta) and different growth stages (in field) after artificial inoculation.
Defense Date: 21-Feb-2013
URI: http://hdl.handle.net/10280/1748
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FACOLTA' DI GIURISPRUDENZA (SEDE DI PIACENZA)

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