Università Cattolica del Sacro Cuore Millennium Unicatt DocTA DocTA DocTA  

DocTA - Doctoral Theses Archive >
Tesi di dottorato >
CORSO DI DOTTORATO IN SISTEMA AGRO-ALIMENTARE >

Citation:
Please use this identifier to cite or link to this item:
Vanuzzo, Marianna. "TRANSPARENCY IN EU FOOD LAW", Università Cattolica del Sacro Cuore, XXXIV ciclo, a.a. 2020/21, Piacenza, [http://hdl.handle.net/10280/119853].

Title: TRANSPARENCY IN EU FOOD LAW
Author: VANUZZO, MARIANNA
Tutor: BESTAGNO, FRANCESCO
SANTINI, ANDREA
SCHEBESTA, HANNA
Supervisor: TREVISAN, MARCO
Language: ENG
Italian Abstract: La presente ricerca si propone di approfondire lo studio della trasparenza nel diritto alimentare europeo. La ricerca è di particolare interesse nell’ambito del recente regolamento (EU) 1381/2019 sulla trasparenza e sostenibilità della food chain entrato in vigore il 27 Marzo 2021. Il nuovo regolamento sulla trasparenza ha apportato cambiamenti innovativi alla General Food Law (Regolamento (EU) 178/2002) che, com’è noto, stabilisce i principi e i requisiti generali della legislazione alimentare, e fissa misure comuni per la protezione della salute, sicurezza e protezione dei consumatori. Il valore della trasparenza è strumentale agli scopi della legislazione alimentare europea e alla partecipazione dei cittadini all’ordine democratico, soprattutto alla luce delle relazioni tra i diversi attori del food system. Inoltre, la recente introduzione della Farm to Fork Strategy sottolinea che l’obiettivo del Green Deal europeo nella transizione a un food system più sostenibile richiede un approccio che coinvolga autorità pubbliche, attori privati, ONG, accademici e cittadini. Lo studio quindi, considera gli attori coinvolti e ne sottolinea gli interessi rilevanti. Tra gli stakeholders, la ricerca approfondisce in particolare la posizione degli attori privati, poiché gli obblighi di trasparenza previsti dal nuovo Regolamento possono entrare in contrasto con la protezione dei segreti commerciali. Per quanto riguarda l'impatto della disclosure sulle strategie di regolamentazione, l’obiettivo dello studio è indagare se le nuove regole sulla trasparenza pongono le basi per risolvere le carenze della General Food Law e quali possono essere gli effetti delle nuove regole sugli interessi delle imprese.
English Abstract: The main purpose of this study is to investigate how the topic of transparency has been addressed in the European food law domain. This research clue is particularly important in the wake of the recent Regulation (EU) No 1381/2019 on transparency and sustainability of the food chain entered in force on 27 March 2021. The Regulation on transparency brings innovative changes to the General food law (Regulation (EC) No 178/2002), which, as known, sets common measures for the protection of human health, safety, and consumer protection through fundamental principles and legitimate purposes relating to food law. The value of transparency is instrumental for the European Food Law’s credibility and the citizens’ participation in the democratic order. The latter is even more emphasised in the relationships among the actors of the food system. Moreover, the recent introduction of the Farm to Fork Strategy underlines that the aim of the European Green Deal to transit to a more sustainable food system requires a collective approach involving public authorities, private-sector actors, NGOs, social partners, academic and citizens. The research, therefore, considers the actors involved and highlights the corresponding relevant interests. Among the stakeholders, the private sector is one of particular interest. Significantly, transparency obligations under the new Regulation 1381/2019 could jeopardize the protection of competitive information and trade secrets. Regarding the disclosure rules’ impact on study design and regulatory strategies, our aim is to investigate whether the new rules on transparency could pose the grounds to solve the shortcomings of General Food Law and what can be the effects of the new rules on the businesses’ interests.
Defense Date: 26-May-2022
URI: http://hdl.handle.net/10280/119853
Appears in Collections:CORSO DI DOTTORATO IN SISTEMA AGRO-ALIMENTARE

Files in This Item:

File SizeFormatFull-text availability
tesiphd_completa_Vanuzzo.pdf2,34 MBAdobe PDFunder embargo
01_frontespizio_tesiphd_Vanuzzo.pdf165,46 kBAdobe PDFView/Open


Access and Use of Materials in DocTA




 

DocTA è un servizio dell'Università Cattolica del Sacro Cuore realizzato in collaborazione con CINECA
© 2011 UCSC - Tutti i diritti riservati - Powered by DSpace Software - Feedback