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Bosi, Matteo. "ANTIOXIDANT EXTRACTS FROM WASTE GRAPE SKINS: CONVENTIONAL SOLVENT EXTRACTION AND SURFACTANT APPLICATION FOR PROCESS INTENSIFICATION", Università Cattolica del Sacro Cuore, XXVII ciclo, a.a. 2013/14, Piacenza, [http://hdl.handle.net/10280/6078].

Titolo: ANTIOXIDANT EXTRACTS FROM WASTE GRAPE SKINS: CONVENTIONAL SOLVENT EXTRACTION AND SURFACTANT APPLICATION FOR PROCESS INTENSIFICATION
Autore/i: BOSI, MATTEO
Tutor: SPIGNO, GIORGIA
Coordinatore: ASTORRI, ROMEO
Lingua: ENG
Abstract in italiano della tesi: La tesi di dottorato è stata sviluppata all'interno del progetto nazionale Valorvitis ed è suddivisa in due parti. La prima riguarda la caratterizzazione chimica di sei estratti di vinacce d’uva ottenute diverse varietà di uva: tre a bacca rossa( Pinot Noir, Barbera e Nebbiolo) e tre a bacca bianca (Moscato, Muller Thurgau e Chardonnay). Ogni estratto è stato caratterizzato per contenuto e composizione in composti fenolici. La seconda attività consiste nello studio di un metodo alternativo di estrazione-purificazione basato sull'impiego di Gas Aphron Colloidali (CGAs) con la finalità di ridurre i costi di processo, la quantità di solvente da utilizzare durante la fase di estrazione e, allo stesso tempo, aumentare il grado di purezza dell’estratto in termini di contenuto polifenolico.
Abstract in inglese: The present PhD thesis work was carried out under the framework of the Valorvitis.Extracts have been obtained from different red (Pinot Noir, Barbera and Nebbiolo) and white (Moscato, Muller Thurgau and Chardonnay) grape marcs and quantitatively analysed for the content of total phenolics, tannins, anthocyanins, cinnamic acids, flavonoids, flavonols, sugars (glucose and fructose) and for the anti-oxidant power (AOP). A new extraction-purification process based on CGAs application has been investigated. CGAs were first reported by Sebba (1987) as micro bubbles, with dimension among 10–100 μm, composed of a gaseous inner core surrounded by a thin surfactant film, which are created by intense stirring of a surfactant solution above its critical micellar concentration. Surfactants are able to catch phenolics thanks to both electrostatic and hydrophobic interactions depending on the surfactant (ionic or non-ionic) and on the phenolic compound. In this project the low-cost non-ionic food grade surfactant Tween 20 was used.
Data di discussione: 28-gen-2015
URI: http://hdl.handle.net/10280/6078
È visualizzato nelle collezioni:SCUOLA DI DOTTORATO IN SISTEMA AGRO-ALIMENTARE
FACOLTA' DI GIURISPRUDENZA (SEDE DI PIACENZA)

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